"Van onze schoolgebouwen tot cultuurcentra, van onze historische gebouwen tot onze monumenten in de Gentse straten en op pleinen: het zijn plaatsen waar elke dag wordt geleefd, gewerkt, genoten en gedroomd. Omdat we efficiënt met ruimte en middelen willen omgaan, willen we verschillende functies combineren en willen we onze gebouwen en monumenten delen met zoveel mogelijk diensten, organisaties en Gentenaars."
Hafsa El-Bazioui
Gebouwen van de toekomst
Om ook in de toekomst te genieten van onze planeet, onze stad en onze gebouwen, zetten we in op een duurzame energietransitie van het patrimonium. We pionieren met burgerparticipatie en hernieuwbare energie en besparen door slimme ingrepen als fossiel-vrije gebouwen. We kiezen resoluut voor energiepositieve gebouwen.
Logistiek
We faciliteren duurzame dienstverplaatsingen en vergroenen onze eigen vloot. Ook de komende jaren maken we een prioriteit van de klimaatdoelstellingen. We willen een duidelijke bijdrage leveren en zetten duurzaamheid voorop.
Circulair materialenbeheer
Waarom schakelen we over van een lineair naar een circulair materialenbeleid? Materialen hergebruiken leidt op langere termijn tot een lagere consumptie en minder grondstoffenverbruik. Toch blijft het een grote uitdaging om producten en grondstoffen te hergebruiken en anders te gebruiken. Stad Gent wil hierin een koploper zijn. Het uiteindelijke doel is een daling in nieuwe aankopen, minder afval en reductie in onze CO2-uitstoot.
Publiek sanitair
Gent wil een stad zijn waar alle Gentenaars zich thuis voelen. Voldoende kwalitatief en toegankelijk publiek sanitair aanbieden, vormt een basisonderdeel van de Gentse gastvrijheid. Daarom werken we de komende jaren verder aan het bestaande aanbod optimaliseren en bekendmaken. Gender-inclusief en universeel aangepast sanitair (rolstoeltoegankelijk) wordt de norm. Bijkomend verhogen we het comfort door ook méér drinkwatertappunten te voorzien op verschillende plaatsen in de stad.
Duurzaam aankopen
Stad Gent is een grote organisatie, en daardoor een van de grootste consumenten in de regio. Als onze aankopen duurzamer gebeuren - door anders aan te kopen en door materialen te hergebruiken -, dan kunnen we de voetafdruk van Stad Gent verkleinen en tezelfdertijd het aanbod van duurzame alternatieven voor iedereen vergroten.
Beleidsplannen
Meer weten? Check dan de integrale versie van de Beleidsnota Facilitair Management
Beleidsnota Facility Management 2020-2025.pdf