
Herbruikbare bekers op de Zesdaagse van Gent! Dat is al jaren een terechte vraag van Gentse groenen, milieu-activisten en duurzame sportliefhebbers. Op vraag van gemeenteraadslid Bert Misplon kon schepen Hafsa El-Bazioui meedelen dat de oplossing er eindelijk aankomt, de voorbereidingen zijn opgestart.
“Hoog tijd dat de Zesdaagse, dat zijn toch onze winterfeesten, duurzamer wordt” stelde Bert Misplon. Hafsa hoefde niet overtuigd te worden, want drie jaar geleden stelde ze als gemeenteraadslid een gelijkaardige vraag aan de schepen van sport. Als schepen van Facility Management kon ze deze week hoopvol vooruitblikken en trots antwoorden dat de voorbereidingen gestart zijn. Er zijn hiervoor immers aanpassingswerken nodig aan de piste van Het Kuipke.
Veiligheid
Dat de zesdaagse nog steeds geen herbruikbare bekers gebruikt, is gelinkt aan de veiligheid van de renners en dus aan de balustrade van Het Kuipke. In 2006, tijdens de 66ste editie van de zesdaagse, kwam de Spaanse wielrenner Isaac Gálvez om het leven door een val tegen de balustrade. Die choquerende ervaring zette het belang van de veiligheid van renners hoog op de agenda in Gent, niet in het minst bij onze eigen veiligheidsdiensten die – geheel terecht – een dergelijk drama absoluut willen vermijden. Herbruikbare bekers zijn harder en dus vreest men dat - indien zo een beker (of een ander voorwerp) op de piste zou vallen- een renner ongelukkig ten val kan komen. Omdat je vanop de tribune vandaag de renners bijna kan aanraken, kunnen bekertjes makkelijk vallen en dus is een afscherming noodzakelijk die dat risico uitsluit.
“Ik ben blij dat ik dit kon deblokkeren. We gaan voor een duurzame oplossing die lang kan meegaan, ook al betekent dit dat de herbruikbare bekers pas in 2023 zullen ingevoerd worden." Hafsa El-Bazioui
Duurzame keuze
Samen met de start van Hafsa’s schepenmandaat in januari 2022, startte een projectleider bij FM met de voorbereidingen van de aanpassing van de balustrade. Het is een vrij complex project omdat zowel de voorwaarden van de veiligheidsdiensten, de beleving van de toeschouwers (afscherming mag niet krasgevoelig zijn) én de normen van de UCI moeten gecombineerd worden. Bovendien willen we absoluut vermijden dat de wand maar éénmalig kan gebruikt worden, dus het volstaat niet om gewoon wat plexiglas tegen de buitenste balustrade aan te brengen. Daarom pakken onze diensten dat grondig aan volgens het principe ‘in één keer goed’: er komt een wand in gelaagd veiligheidsglas aan de kant van de toeschouwers en een geheel nieuw ontworpen balustrade aan de kant van de piste.
"We zijn blij dat de Gentenaars op een duurzame wijze zullen kunnen genieten van de zesdaagse en de ecologische voetafdruk van dit evenement dus drastisch verkleind kan worden. ” Bert Misplon
Reacties