
Stad Gent moet tientallen miljoenen euro’s besparen. Dat wordt gevoeld en er wordt over gesproken in onze stad. Een van de beslissingen die de voorbije week aandacht kreeg, is dat er geen gratis pendelfietsen meer ter beschikking gesteld zullen worden aan het stadspersoneel. Het stadsbestuur biedt het personeel een aantal alternatieven om hen aan te moedigen duurzaam naar het werk te blijven komen. Elke medewerker die met de fiets komt krijgt een kilometervergoeding en heeft een aantal opties: met een eigen fiets komen, de huidige pendelfiets overkopen of instappen in een huur- en onderhoudspakket. De fietsambassade biedt aan stadspersoneel een extra voordelig pakket aan. Zo steunen we de duurzame mobiliteit én de sociale economie. De kilometervergoeding compenseert voor het overgrote deel van de medewerkers de kost van een huur- en onderhoudscontract.
Voor groen is het tegengaan van vervoersarmoede belangrijk. Het stadsbestuur is zich ervan bewust dat voor een deel van de medewerkers de fiets het enige vervoersmiddel is. Daarom werd een haalbaar alternatief uitgewerkt. Maar er zijn heel wat vragen. De FAQ hieronder beantwoorden de meeste hiervan.
🚲 Wat is het verschil tussen een pendelfiets en een kilometervergoeding
De pendelfiets is een persoonlijke fiets die een werknemer kan gebruiken maar die eigendom is van stad Gent en OCMW Gent. De pendelfietsen maakten deel uit van het Bedrijfsvervoer plan, Woon-werkverkeer van Stad Gent . Dit wordt nu een uitdoofscenario.
Er is nu gekozen om enkel nog te werken met kilometervergoedingen voor wie met de fiets komt. Deze is vastgelegd op het wettelijk maximum.
Hoe hoog is de km vergoeding
Stad Gent betaalt €0,25/km. Dit is het wettelijke maximum en stijgt dus automatisch mee. Met deze fietsvergoeding kun je het gebruik van je eigen fiets bekostigen of een fiets huren. Je kunt een fiets huren bij één van de lokale verhuurorganisaties, waarbij we in het bijzonder doorverwijzen naar het lid van de Groep Gent: De Fietsambassade of je kunt een fiets kopen. Als je kiest voor een fietsvergoeding voor je woon-werkverkeer, dan heb je recht op een aantal gratis lijnkaarten en parkeervouchers aan 3 euro per stuk. Daarmee kan je af en toe een alternatief vervoersmiddel gebruiken.
Waarom wordt het gratis aanbieden van pendelfietsen gestopt
Stad Gent staat voor groter besparingsoefening. Het gratis aanbieden van pendelfietsen voor alle stadsmedewerkers was niet meer betaalbaar. We laten de ambitie om duurzame woonwerkverplaatsingen te promoten niet los. De kilometervergoeding kan dit opvangen.
Iedereen kan voorlopig blijven rijden met de pendelfiets. Ook de voorziene planning van het regelmatig onderhoud bij het Fietsatelier is gegarandeerd tot minstens april 2023.
Tegen de zomer van 2023 zullen medewerkers de pendelfiets kunnen terugbrengen of overkopen. Medewerkers krijgen de keuze.
Staat afschaffen pendelfietsen niet haaks op “iedereen met de fiets naar het werk”
Neen, we blijven inzetten op duurzame woon-werk verplaatsingen. Te voet, het openbaar vervoer en/of met de fiets naar het werk komen wordt op verschillende manieren aangemoedigd. Iedereen krijgt een fietsvergoeding en het stadsbestuur biedt alternatieven om medewerkers aan te moedigen om met de fiets te blijven komen: de fiscaal maximale kilometervergoeding, optie om de huidige pendelfiets aan scherpe prijs over te kopen, met de Fietsambassade werd een voordelig huur-/onderhoudscontract uitgewerkt.
Waar gaan de fietsen heen?
Vanaf april kunnen medewerkers hun pendelfiets overkopen (niet die van een collega).
De fietsen die niet overgekocht worden, zullen gebruikt worden om de pool aan dienstfietsen en fietsen voor scholen uit te breiden. Bruikbare fietsen die dan overblijven, komen terecht op de Vavato-veilingsite, maar dat zullen er wellicht niet veel zijn.
Waarom wordt er niet ingezet op fiets leasing
Met een fietsleasing huur je een fietspakket op lange termijn met optie tot overname. Werkgevers bieden dit aan in het kader van flexibele verloning (gekend als ‘het cafetariaplan’). Stad Gent heeft dit ook onderzocht maar op dit moment niet weerhouden. Als grote organisatie hebben we alles in kaart gebracht. Bij fietsleasing wordt de leasekost rechtstreeks verrekend met het brutoloon van de gebruiker van de lease . Dit betekent dus dat er wordt ingeleverd op de vakantiedagen of eindejaarspremie . Dit is niet voor alle medewerkers interessant en dus hebben we beslist om iedereen gelijk aan de start te zetten.
Hoeveel pendelfietsen waren er?
Meer dan de helft van de grosso modo 7.000 ambtenaren fietst dan ook naar het werk (57% komt met de fiets). Er zijn zo’n 1.000 e-bikes en 1000 klassieke pendelfietsen in gebruik.
Wat zijn poolfietsen
Poolfietsen zijn fietsen die gebruikt kunnen worden voor dienstverplaatsingen. Iedereen die werkt voor Stad Gent, of voor het Stedelijk Onderwijs Gent kan een fiets ontlenen voor verplaatsingen tijdens de uitvoering van het werk. Je dient die te reserveren en op te pikken op een van de locaties. De poolfietsen worden niet afgeschaft en zelfs aangevuld. Er zullen dus meer poolfietsen ter beschikking zijn voor dienstverplaatsingen.
Kan iedereen een fiets aankopen of huren
Iedereen die op dit ogenblik een pendelfiets heeft kan die overkopen tegen een restwaarde bepaald op basis van hoe oud de fiets is en/of gereden kilometers. Vanaf dan ben je zelf verantwoordelijk voor onderhoud. Het is niet mogelijk om een fiets van een collega over te kopen. Wie niet in een keer kan betalen en lid is bij Sodigent, kan informeren of hij/zij in aanmerking komt en voor een renteloze lening.
Hoeveel kost het om een fiets te huren
Via de Fietsambassade kan je fietsen huren (onderhoud inclusief). De fietsambassade biedt aan stadspersoneel een extra voordelig pakket aan. Zo kan je maandelijks een deel van het jaartarief betalen, wat scheelt ten opzicht van het standaard maandtarief.
Zo steunen we de duurzame mobiliteit én de sociale economie https://fietsambassade.gent.be/nl/huren/prijzen-en-huurvoorwaarden (250/jaar voor gewone fiets) maar er zijn ook andere aanbieders zoals swapfiets
- 20,83/maand ipv 55 voor klassieke fiets (voltijds – uit de kosten aan 2,5 km)
- 90/maand ipv 150 voor e-bike (voltijds uit de kosten aan 10 km)
Er zijn ook andere aanbieders van huur-/onderhoudsformules en medewerkers zijn vrij om te kiezen bij welke aanbieder ze aankloppen.
Wat met sociale economie? Fietspunten stonden in voor onderhoud
Ook de fietsambassade zet maximaal in op sociale tewerkstelling. Daarom sturen we ook liefst door naar de Fietsambassade, lid van groep Gent en geen commerciële speler, voor huur en herstel. Zo kunnen personen die moeilijk hun weg vinden op de reguliere arbeidsmarkt ervaring en kennis opdoen en die later inzetten bij een nieuwe job.
De medewerkers van DBSE in het fietspunt onderhouden verder de poolfietsen en de kinderfietsen in Gentse scholen . Het aantal leerplekken wordt constant aangepast aan de opdrachten van het atelier.
De Stad breidt op andere vlakken (zoals de catering) de samenwerking met het DBSE nog verder uit.
Reacties